METALS and NON METALS
Q1. Name some common metals.Ans - Copper , aluminium , iron , silver, gold, mercury, tin, lead, sodium, potassium, calcium, magnesium etc.
Q2. Name some common non metals.
Ans :- hydrogen , Oxygen, carbon, sulphur, phosphorus, nitrogen etc.
Q3. Give examples of metalloids.
Ans:- Antimony, arsenic, silicon, boron, etc.
Q4. Name the property due to which metals shine.
Ans:- Metallic lusture.
Q5. Name two metals which are soft enough to be cut.
Ans:- Sodium and potassium
Q6. Name the property due to which metals can be beaten into thin sheets.
Ans:- Malleability
Q7. Which non metal does conduct heat and electricity ?
Ans:- Carbon
Q8. Name the property due to which metals can be drawn into wires.
Ans:- Ductility
Q9. Name the metal and non metal which occur in liquid state.
Ans:- Mercury (metal) , bromine (non metal)
Q10. Due to which property bell rings?
Ans:- Sonority
Q11. Generally non metals are non - lustrous. Name one non metal which is lustous.
Ans:- Iodine
Q12. State the property of non - metals due to which phosphorus is kept in water.
Ans:- Non - metals do not react with water.
Q13. Why some metals displace other metals from their solution ?
Ans :- Because of being more reactive than the metals which they displace.
Q14. Which metal is used for wrapping food items ?
Ans:- Aluminium
Q15. Which metal is more reactive iron or zinc?
Ans :- Zinc
Q16. Which metal is less reactive copper or zinc ?
Ans:- Copper
Q17. Name one metal which does not react with dilute hydrochloric acid ?
Ans:- Copper
Q18. Whose oxides are basic : Metal or non - metal ?
Ans :- Metal
Q19. Whose oxides are acidic : Metal or non - metal ?
Ans :- Non - metal
Q20. Name two metals which do not react with oxygen even at high temperature.
Ans :- Gold and silver
0 Comments